Η Ιαπωνία της καρδιάς μας!!

2020-02-01

Έπειτα φύγαμε με κατεύθυνση το μουσείο Samurai που βρισκόταν και αυτό πολύ κοντά για να ζήσουμε και εκεί μια όμορφη εμπειρία.

Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο μουσείο το οποίο διαθέτει πολλές στολές σαμουράι οι οποίες ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Κάποιες στολές είδαμε και στο κράνος πάνω από το στόμα του πολεμιστή είχε μουστάκι! Ο λόγος ήταν ότι κάποιες φορές παιδιά σε ηλικία 14 ετών στέλνονταν στην μάχη και για να μην εντοπίζει ο εχθρός την απειρία από το νεαρό πρόσωπο η μάσκα με το μουστάκι βοηθούσε στο να φαίνονται πιο άγριοι και μεγάλοι ηλικιακά.

Οι Σαμουράι, ήταν ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες, που έγιναν γνωστοί από τα μέσα του 12ου αιώνα στην Ιαπωνία και έδρασαν επί, τουλάχιστον, 600 χρόνια. Η αναδιανομή της γης και η βαριά φορολογία που είχε επιβληθεί εκείνη την εποχή, είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι περισσότεροι αγρότες να δουλεύουν για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων, που κατάφεραν να διατηρήσουν τις εκτάσεις και την περιουσία τους. Οι ισχυροί αυτοί άνδρες, που μάζεψαν όλο τον πλούτο και την δύναμη, δημιούργησαν ένα νέο φεουδαρχικό σύστημα. Για να υπερασπιστούν τα υπάρχοντα αλλά και την εξουσία τους, χρειάζονταν ικανούς πολεμιστές. Έτσι, γεννήθηκε η πρώτη γενιά «σαμουράι» ή «μπούσι» όπως τους αποκαλούσαν.

Ήταν ουσιαστικά δηλαδή οι προστάτες των πλουσίων τους οποίους υπηρετούσαν με πλήρη υποταγή και αφοσίωση.

Οι συνεχόμενες εξεγέρσεις κατά του αυτοκράτορα από το 794 μέχρι 1185 έδωσε την ευκαιρία στους Σαμουράι να αποκτήσουν στρατιωτική και πολιτική εξουσία με τον Γιοριτόμο Μιναμότο να εγκαθιδρύει την πρώτη κυβέρνηση Shogun στην χώρα.

Ο τίτλος "Shogun" σημαίνει 'Ο μεγάλος αρχηγός που υποτάσσει τους βάρβαρους' ή πιο απλά στρατιωτικός διοικητής της Ιαπωνίας.

Στην πορεία του χρόνου οι σαμουράι εξελίχθηκαν σε ξεχωριστή τάξη, περίπου το 12ο αιώνα αν και ο όρος σαμουράι αναφερόταν κυρίως στους ιππότες - ευγενείς, ενώ ο όρος μπούσι αναφερόταν στους πολεμιστές. Κάποιοι από αυτούς σχετίστηκαν με την άρχουσα τάξη, ενώ άλλοι παρέμειναν απλοί μισθοφόροι.

Ο οπλισμός ενός σαμουράι ήταν τα σπαθιά του ένα μεγάλο (katana) το οποίο χρησιμοποιούσε σε μάχες εξωτερικού χώρου και ένα πιο μικρό για μάχες σε κλειστό χώρο.

Ζούσαν τηρώντας το δόγμα του πολεμιστή και έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί για την αφοσίωση τους και την τιμή τους. Το γνωστό σε όλους χάρα - κίρι ήταν η αυτοκτονία που έκαναν είτε για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού είτε γιατί ντρόπιασαν τον αφέντη τους οπότε κάρφωναν ένα κοντό ξίφος στην κοιλιά τους σκίζοντας το στομάχι τους.

Άλλη μια πληροφορία που μάθαμε και δεν γνώριζα είναι ότι οι νίντζα που όλοι αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία ήταν μυστικοί πράκτορες των σαμουράι ,και εκτελούσαν ειδικές αποστολές. Πολλοί από αυτούς είχαν φυσιολογική ζωή για να μην είναι αντιληπτό ότι είναι πράκτορες οπότε δούλευαν ως ψαράδες ή αγρότες.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα είχαν οι Komuso ,οι οποίοι ήταν Βουδιστές μοναχοί που φορούσαν ένα καλάθι στο κεφάλι το Tengasa για να μην τους αναγνωρίζουν ο κόσμος αφού ήταν πράκτορες που δούλευαν για την κυβέρνηση.

Βλέποντας την συγκεκριμένη κούκλα με την στολή των Komuso και το καλάθι στο κεφάλι δεν κρύβω ότι έσκασα στα γέλια αφού είναι η έννοια του ρουφιάνου!

Μετά την ξενάγηση μας έκανε επίδειξη με το σπαθί του ένας δάσκαλος 'master'! Δυστυχώς δεν μας επέτρεψαν να βιντεοσκοπούμε αλλά μπορούσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες. Οι κινήσεις του με το σπαθί ήταν απότομες και κοφτές, και σας δίνεται η δυνατότητα αν θέλετε με επιπλέον χρέωση να παρακολουθήσετε μάθημα μαζί του ώστε να σας διδάξει μερικά μυστικά για την τέχνη του σπαθιού.

Έπειτα ήρθε και η ώρα του παιδιού!!! Πήγαμε στο πάνω όροφο όπου θα δοκίμαζαμε τα όπλα ενός πραγματικού νίντζα! Νομίζω ότι αν έχετε παιδιά, εδώ θα ξετρελάνουν! Μας έδωσαν να πετάξουμε αστεράκια στους στόχους που υπήρχαν και στη συνέχεια δοκιμάσαμε ένα διαφορετικό όπλο που θύμιζε λίγο τις φυλές του Αμαζονίου. Μέσα από ένα λεπτό καλάμι μπαμπού φυσούσες ένα βέλος που εμάς ήταν χάρτινο βέβαια αλλά στην πραγματικότητα στην μύτη του είχε δηλητήριο!

Κάναμε και ένα άτυπο διαγωνισμό μεταξύ μας και στο τέλος βάλαμε στολές σαμουράι για φωτογραφίες!!! Βέβαια η στολή ήταν ήταν πλαστική αλλά το κράνος ήταν μεταλλικό και πολύ βαρύ, τα σπαθιά για την ασφάλεια όλων δεν ήταν καθόλου κοφτερά.

Αυτή η εμπειρία ήταν πιο τουριστική όμως περάσαμε υπέροχα, νιώσαμε σαν παιδιά και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας!!

Το κόστος για όλη αυτή την εμπειρία ήταν τα 2500 γιέν και μπορείτε να μπείτε στην σελίδα >> https://mai-ko.com/samurai/ <<  για να δείτε και τα αλλά tour που προσφέρουν όπως τα μαθήματα με το ξίφος Katana με τον master!!!

Το βράδυ για ακόμα μια φορά κάναμε πολλά χιλιόμετρα εξερευνώντας την πόλη σε ένα ταξίδι που σπάσαμε το ρεκόρ μας αφού περπατήσαμε 285 χιλιόμετρα σε 13 μέρες!!

Κάναμε και ένα μικρό βίντεο που να εξηγεί πως λειτουργούν οι Ιαπωνικές τουαλέτες αφού όλοι οι φίλοι μας είχαν εντυπωσιαστεί από τις φωτογραφίες που είχαμε ανεβάσει.

Και αυτή ήταν μια τουαλέτα σε δημόσιο χώρο, είδαμε και άλλες ακόμα καλύτερες σε εστιατόρια που είχαν μουσική, και εκτός από το ψέκασμα με νερό είχαν κουμπί που σε ψεκάζει με αέρα ώστε να στεγνώσεις και το ποπουδάκι σας!😂 Αν θέλετε πάντως να αποκτήσετε ένα τέτοιο καπάκι τουαλέτας είδαμε τιμές που ξεκινούν από τα 250 ευρώ το πιο απλό.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF.Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε