Στον κόσμο μιας Γκέισα!

2020-02-01

Τι είναι όμως οι Γκέισες;;; Μας ρωτούσαν πολλοί.

Η Γκέισα είναι διασκεδαστής, καλλιτέχνης και είναι κοπέλες που αφιερώνουν την ζωή τους σε αυτό το ρόλο, μαθαίνοντας από μικρές διάφορα είδη τέχνης όπως τραγούδι, μουσικά όργανα, χορό, ποίηση.

Αρχικά οι κοπέλες ξεκινούν ως Maiko δηλαδή ως εκπαιδευόμενες παλαιότερα σε πολύ μικρή ηλικία 3 με 5 ετών όμως πλέον αρχίζουν την εκπαίδευση 14 με 15 ετών.

Κάθε κορίτσι μπορεί να γίνει γκέισα αρκεί να έχει ταλέντο και να έχει ήδη στην ηλικία που θα ξεκινήσει την εκπαίδευση καλή μόρφωση.

Έπειτα μετά την εκπαίδευση γίνονται Geiko δηλαδή πραγματικές γκέισες!

Για να καταφέρει κάποιος να τον διασκεδάσει μια αυθεντική γκέισα θα πρέπει να πληρώσει πολλά χρήματα και δεν είναι καθόλου εύκολο να κανονίσει κάποιος κάτι τέτοιο. Συνήθως συναντούν τους πελάτες τους σε τσαγερί ή παραδοσιακά εστιατόρια.

Πλέον μπορείτε να βρείτε κάποιο συνεργαζόμενο πρακτορείο για να κλείσετε μια εμπειρία αλλά θα χρειαστεί να πληρώσετε για ένα γεύμα μαζί τους περίπου 50.000 γιέν δηλαδή 430 ευρώ συν το κόστος του δείπνου!!! Επιπλέον θα χρειαστείτε μεταφραστή αφού δεν εκπαιδεύονται στα Αγγλικά οπότε δεν θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε.

Εμείς είδαμε να υποδέχονται καλεσμένους στο σπίτι που μένουν, και θα σας δείξουμε που ακριβώς βρίσκεται ώστε να το διαπιστώσετε με τα μάτια σας αν βρεθείτε στο Κιότο.

Στην οδό Shinbashi dori ( ψάξτε στο Google map) βρίσκεται ένα σπίτι που μένουν 10 γκέισες τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στα Ιαπωνικά πάνω απο την πόρτα με ιδεογράμματα. Το σπίτι βρίσκεται δίπλα σε ένα εστιατόριο με όμορφη είσοδο δεν είναι δύσκολο να το εντοπίσετε αρκεί να κοιτάτε να δείτε πάνω από την πόρτα τα ξύλινα κομμάτια που γράφουν τα ονόματα.

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο ακριβό να τις συναντήσετε αξίζει να σας πω ότι η εκπαίδευση τους είναι πολυδάπανη, αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά και τα κιμονό τους είναι εξαιρετικής ποιότητας με κόστος που φτάνει τα 10.000 δολάρια!!!

Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ιερόδουλες όπως λανθασμένα πιστεύουν όλοι στις δυτικές χώρες!!!

Εξειδικεύονται στην παραδοσιακή τελετή τσαγιού, μαθαίνουν παραδοσιακά όργανα όπως το σάμισεν, φλάουτο από μπαμπού, τύμπανα, ποίηση, λογοτεχνία, παραδοσιακό χορό και τραγούδι οπότε όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για πολύ ταλαντούχα κορίτσια.

Το μακιγιάζ είναι ένα από τα πιο γνώριμα χαρακτηριστικά μιας γκέισας: Αποτελείται από μια πυκνή στρώση λευκής βάσης με κόκκινο κραγιόν στα χείλη και κόκκινoυς και μαύρους τόνους γύρω από τα μάτια και τα φρύδια. Αρχικά, η λευκή βάση γινόταν με στουπέτσι, αλλά μετά την ανακάλυψη ότι ήταν τοξικό για το δέρμα, αντικαταστάθηκε με σκόνη ρυζιού. Αρχικά, απλώνεται στο δέρμα μια ουσία από κερί ή λάδι, που λέγεται bintsuke-abura. Έπειτα, η λευκή σκόνη αναμειγνύεται με νερό και σαν κρέμα απλώνεται από το λαιμό προς τα πάνω με μια βούρτσα από μπαμπού. Καλύπτει το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, ενώ αφήνεται άβαφτη μια μικρή περιοχή σε σχήμα V ή W πίσω στον αυχένα, ώστε να τονιστεί σαν παραδοσιακά ερωτικό σημείο, καθώς και μια γραμμή γύρω από το τέλος των μαλλιών στο πρόσωπο, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της μάσκας.

Για τα πρώτα τρία χρόνια, η μάικο έχει αυτό το μακιγιάζ σχεδόν συνέχεια. Στην αρχή, τη βοηθάει η ονέε-σαν, η "μεγαλύτερη αδερφή" της, ή η "μητέρα" του σπιτιού, ενώ μετά γίνεται από την ίδια. Μετά τα τρία χρόνια, οπότε και η μάικο έχει ωριμάσει, το μακιγιάζ της γίνεται ελαφρύτερο και λιγότερο εξεζητημένο, ώστε να αναδειχθεί η φυσική της ομορφιά.

Το χτένισμα τους επίσης είναι πολλές φορές περίπλοκο και εντυπωσιακό, ονομάζεται Shimada ένας τύπος παραδοσιακού σινιον που χρησιμοποιούν οι περισσότερες γκέισες.

Σίγουρα όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολλές και περίπλοκες αλλά εκείνο που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι δεν πρόκειται για ιερόδουλες αλλά κοπέλες με υψηλή μόρφωση και ταλέντο που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Ιαπωνικής κουλτούρας.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF.Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!