Η Ιαπωνία της καρδιάς μας!!

2020-02-01

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε νωρίς για να πάμε στο δάσος μπαμπού Arashiyama ώστε να αποφύγουμε το πολύ κόσμο που μαζεύεται. Πήραμε το τρένο από την στάση Gion-Shijo με κατεύθυνση τη στάση Arashiyama.

 Κάθε φορά που θα θέλετε να πάτε κάπου μπορείτε να μπαίνετε στο google map και να πατάτε την διαδρομή με τρένο ώστε να σας προτείνει τις επιλογές που έχετε, αρκεί να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο γιατί εκτός σύνδεσης σας δείχνει διαδρομή μόνο με αυτοκίνητο όταν βέβαια έχετε κατεβάσει τους χάρτες της πόλης εκτός σύνδεσης όπως σας προτείνω να κάνετε σε κάθε ταξίδι.

Από την στάση Arashiyama χρειάστηκε να περπατήσουμε 1,5 χιλιόμετρο μέχρι το δάσος μέσα σε μια ωραία διαδρομή. Όταν φτάσαμε πλέον στο δάσος είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό, βέβαια είχαμε δει πολλές φωτογραφίες αλλά από κοντά είναι πιο εντυπωσιακό.

Αφού τελειώσαμε με τις φωτογραφίες μας προχωρήσαμε παρακάτω σε μια διαδρομή που σας προτείνω οπωσδήποτε να κάνετε. Θα δείτε πανέμορφα σπίτια με παραδοσιακές σκεπές από καλάμια μέσα σε ενα ήσυχο περιβάλλον. 

Στόχος ήταν να φτάσουμε στο ναό Otagi Nenbutsu-ji Temple που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής, περίπου 3 χιλιόμετρα απο το δάσος. Περάσαμε από πολλούς ναούς αλλά επιλέξαμε να επισκεφθούμε αυτόν γιατί είναι πολύ ιδιαίτερος.

Ένας ναός με μεγάλη ιστορία που έχει καταστραφεί πολλές φορές από τυφώνες. Όμως το 1955 ένας γλύπτης που ασπάστηκε τον Βουδισμό αποφάσισε να αναστηλώσει τον ναό. Σε μια περίοδο 10 ετών πολλά από τα ερείπια του ναού αποσυναρμολογήθηκαν, αποκαταστάθηκαν και επισκευάστηκαν. Το κύριο έργο του ήταν η δημιουργία 1.200 γλυπτών αγαλμάτων που καλύπτουν τώρα τις πλαγιές. Αυτά είναι rakan, οι οπαδοί του Βούδα, που δημιουργήθηκαν από καθημερινούς ανθρώπους που ηρθαν για να μάθουν την τέχνη του σκαλίσματος υπό την καθοδήγηση του Kocho Nishimura. 

Κάποια rakan φαίνονται να προσεύχονται, ενώ άλλα χαμογελούν, γελάνε ή κρατούν αντικείμενα που υπονοούν τα χόμπι και τα πάθη των σοβαρών. Πουθενά αλλού στην Ιαπωνία δεν μπορείτε να βρείτε ένα τόσο εκλεκτικό μίγμα θρησκευτικών μορφών που συνδυάζουν τόσο την θεϊκή όσο και το γήινη υπόσταση.

Ακόμα και σήμερα στο ναό συνεχίζουν την τέχνη της γλυπτικής ο γιος και ο εγγονός του Nishimura όντας και οι δύο βουδιστές ιερείς. Επισκεφθείτε το Otagi Nenbutsuji για να βρεθείτε μακριά από τα πλήθη σε ένα υπέροχο περιβάλλον με κόστος εισόδου τα 300 γιέν.

Φύγαμε από το εκεί για να επιστρέψουμε προς τα πίσω, με σκοπό να σταματήσουμε και σε άλλους ναούς οι οποίοι άνοιγαν στις 09:00 ενώ αυτός που βρισκόμασταν στις 08:30.

Στην πορεία της διαδρομής μας είδαμε πολλές πέτρες τις οποίες είχαν διακοσμήσει με κομμάτια ύφασμα, σαν σαλιάρες, και προφανώς επρόκειτο για ιερό μέρος αφού σύμφωνα με την σιντοϊστική θρησκεία ο Θεός βρίσκεται σε κάθετι έμψυχο ή άψυχο. Μπροστά από αυτές τις διακοσμημένες πέτρες άφηναν τις προσφορές τους, λίγο σάκε, ρύζι, και πολλά λουλούδια.

Τελικά δεν σταματήσαμε σε κάποιο άλλο ναό αφού είχαμε ραντεβού στις 11:00 για την τελετή τσαγιού και θέλαμε να ήμασταν στην ώρα μας. Πάντως να σας ενημερώσω ότι σχεδόν σε όλους τους ναούς είδαμε ότι το κόστος εισόδου ήταν τα 500 γιέν.

Με το τρένο επιστρέψαμε στο κέντρο του Κιότο κάνοντας την ίδια διαδρομή με το πρωί για να βρεθούμε στο Kimono and Tea Ceremony Maikoya για να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η τελετή του τσαγιού Matcha, προέρχεται από την αρχαία πρακτική της φιλοσοφίας ZEN, του διαλογισμού και θεωρείται ως πνευματική εμπειρία, η οποία προωθεί την ευσυνειδησία, τον σεβασμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ επικεντρώνεται στο «τώρα», στο παρόν της ύπαρξης. Η αυθεντική τελετή τσαγιού θεωρείται σήμερα τέχνη, είναι πολύπλοκη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 ώρες, ενώ αλλάζει με τις εποχές του χρόνου.

Βέβαια επειδή είναι αδύνατον να καταφέρει κάποιος από εμάς να καθίσει στα γόνατα για 4 ώρες έτσι και η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά. Πρώτα όμως πρέπει να επιλέξετε το κιμονό σας με την βοήθεια κάποιας κοπέλας από το προσωπικό η οποία θα σας δέσει και την ζώνη. 

Πολύ αστεία ήταν και τα παραδοσιακά Γιαπωνέζικα καλτσάκια που σας δίνουν τα οποία σας κάνουν δώρο βέβαια και βολεύουν για να φοράτε σαγιονάρες με αυτά. Αφού βγάλαμε μερικές φωτογραφίες με φόντο τις ανθισμένες κερασιές που είχαν σαν ταπετσαρία στο τοίχο και μόλις ήρθε η ώρα ανεβήκαμε στο χώρο που θα γινόταν η τελετή.

Ο χώρος λιτός με ψάθες στο πάτωμα και όλα τα σκεύη και τα φλιτζάνια να έχουν τοποθετηθεί με ακρίβεια στο χώρο.

Οι αρχές που βασίζεται η τελετή είναι η αρμονία, ο σεβασμός, η καθαρότητα, και η ηρεμία. Η κανονική είσοδος στο χώρο είναι ένα μικρό τετράγωνο πορτάκι που για να μπεις χρειάζεται να είσαι γονατιστός. Συμβολίζει ότι όλοι είναι ίσοι στην τελετή τσαγιού.

Μας εξηγούν ότι θα πρέπει να μην μιλάμε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του τσαγιού για να ακούμε κάθε ήχο, και να προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε την αναπνοή μας με τον εξής ρυθμό, 4 δευτερόλεπτα εισπνοή από την μύτη και 6 δευτερόλεπτα εκπνοή απο το στόμα.

Επισήμανση: Μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες χωρίς φλας, απαγορεύεται όμως το βίντεο.

Η προετοιμασία του Matcha παίρνει μόνο μερικά λεπτά, πρώτα η οικοδέσποινα ζεσταίνει ένα παραδοσιακό φλυτζάνι με ζεστό νερό. Όταν το φλυτζάνι ζεσταθεί και σκουπιστεί με καθαρή πετσέτα, προσθέτει ένα κουταλάκι Matcha (με το παραδοσιακό κουταλάκι από μπαμπού, το Chashaku) και ακολούθως μία μικρή ποσότητα ζεστού νερού. Χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό σύρμα από bamboo (Chasen), το ρόφημα αναμειγνύεται καλά μέχρι να δημιουργήσει μία στρώση αφρού στην επιφάνεια.

Κανονικά βέβαια η οικοδέσποινα ετοιμάζει το τσάι για τους καλεσμένους όμως εμείς δοκιμάσαμε να φτιάξουμε το δικό μας με τις οδηγίες της. Πολύ σημαντικό για να πετύχετε το τσάι σας είναι να ανακατεύεται με το παραδοσιακό αναδευτήρα από μπαμπού με γρήγορες κινήσεις και χωρίς να πιέζεται δυνατά. Αν καταφέρετε να έχετε πολλές μικρές φουσκάλες στο πάνω μέρος του δοχείου σας σαν αφρό τότε έχετε κάνει καλή δουλειά. Το Matcha έχει αρκετά πικρή γεύση οπότε για να βελτιώσετε την γεύση του, τρώτε πρώτα τα γλυκά που προσφέρουν ως συνοδευτικό και έπειτα πιάνετε με τα δύο χέρια το φλιτζάνι, κάνετε δύο μισές περιστροφές του φλιτζανιού από δεξιά προς τα αριστερά. Πρέπει να καταναλώσεται το τσάι σας πίνοντας 3 φορές δηλαδή με 3 γουλιές.

Μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία που προτείνω να ζήσετε αν βρεθείτε στο Κιότο με κόστος τα 5200 yen (44 ευρώ) ή τις 12.500 yen (105 ευρώ) αν θέλετε να το ζήσετε με μια γκέισα!

Φεύγοντας από εκεί είπαμε να τσιμπήσουμε λίγο σούσι σε ένα κοντινό εστιατόριο που σας σερβίρουν με ιμάντα. Περνάνε από μπροστά σου πιάτα με σούσι και σασίμι με τις τιμές και επιλέγεις αυτό που θέλεις.

 Μαζί με το γεύμα σας μπορείτε να πιείτε και πράσινο τσάι, σας έχουν σκόνη σε ένα μικρό κουτί ρίχνετε στο ποτήρι και έχουν ένα βρυσάκι που βγάζει ζεστό νερό. Είναι το ιδανικό ρόφημα για το σούσι σας καθώς σας βοηθάει αν πίνετε μια γουλιά μετά από κάθε γεύμα να καθαρίζει το στόμα σας και να ξεχωρίζεται την κάθε γεύση.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF.Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε